Exchange 2016 Setup RecoverServer fails with internal transport certificate warning

I am currently working with a customer on their Exchange 2016 design, implementation and disaster recovery process. While writing a new Exchange 2016 disaster recovery document I ran into this issue in my lab environment while running “Setup.exe /Mode:RecoverServer /IAcceptExchangeServerLicenseTerms”.

image

For search engine options this is a part of the actual error message.

Mailbox role: Transport service FAILED

The following error was generated when “$error.Clear();

Install-ExchangeCertificate -DomainController

$RoleDomainController -Services SMTP

” was run: “System.InvalidOperationException: The internal transport certificate for the local server was damaged or missing in Active Directory. The problem has been fixed. However, if you have existing Edge Subscriptions, you must subscribe all Edge Transport servers again by using the New-EdgeSubscription cmdlet in the Shell.

The solution looks simple since it says “the problem has been fixed”. However, running the setup application again results in the next error message.

image

Again, for search engine possibilities:

Performing Microsoft Exchange Server Prerequisite Check

Configuring Prerequisites COMPLETED

Prerequisite Analysis FAILED

A Setup failure previously occurred while installing the HubTransportRole role. Either run Setup again for just this role, or remove the role using Control Panel.

For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.InstallWatermark.aspx

The Exchange Server setup operation didn’t complete. More details can be found in ExchangeSetup.log located in the

:\ExchangeSetupLogs folder.

Z:\>

To remove the watermark, start the registry editor on the Exchange 2016 server and go to HKLM\Software\Microsoft\ExchangeServer\v15\HubTransportRole and delete the Watermark and Action entries.

image

Rerunning the setup application unfortunately results in the 1st error, despite the “the problem has been fixed” and the removal of the watermark entries.

It turns out that I have two Edge Transport servers in my environment, with an Edge Subscription. This Edge subscription is using the self-signed certificate for encryption purposes, and since this self-signed certificate on the new Exchange 2016 server differs from the original (before the crash) self-signed certificate the encryption possibilities fail.

To resolve this, using ADSI Edit to find the msExchEdgeSyncCredential on the Exchange 2016 server you are recovering, and delete all credential entries.

image

When running the Setup application with the /RecoverServer option again (for the third time ) it will succeed and successfully recover the Exchange 2016 server.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s